Малинови кетони отслабване или тв шарж

Малинови кетони

Тaзи статия е написана в отговор на многобройни  запитвания за малинови кетони и евентуалното им предлагане от нашата компания. В началото намирахме, че темата е абсолютно несериозна и дори абсурдна. Но е факт, че много клиенти са провокирани от невероятни твърдения и са изкушени да пробват този продукт.  В този смисъл е време да отговорим на въпроса защо не предлагаме малинови кетони и  по важното защо никога не бихме ги препоръчали.

Какво представляват малиновите кетони  (Raspberry Ketone)

Малинови кетони отдавна се използват като химическа добавка в парфюмерията и козметиката поради сладкия и наситен плодов аромат. До скоро никой не би си и помислил, че тази съставка би могла да има нещо общо с отслабването, ако не беше едно предаване на именития др. Оз в което малиновите кетони изведнъж станаха “ # 1 чудо в бутилка, за  изгаряне на мазнините” .

Малинови кетони са химически съединения, които се срещат в малки количества в малините (по-малко от 0,1%), което  ги прави твърде скъпи за употреба в добавки като естествен материал от малини. В резултат на това, малинови кетони рядко се извличат от малини и вместо това практиката е да се синтезират изкуствено. Синтетичните малинови кетони са много евтина суровина за производство, която струва само няколко долара за килограм и в същото време масово се използва за производството на хранителни добавки, което означава в предвид баснословните цени на дребно на тези продукти, че  печалбите са аналогични на тези от търговията с наркотици.

Във всички случаи, това което е изключително важно да се отбележи е, че независимо от тяхната себестойност или източник (естествени или синтетични), не може да намерите сериозно изследване което доказва, че малиновите кетони осигуряват дори и в малка степен  ползи за отслабване при хората. Фрапиращо е, че наличните нищожни тестове правени до момента показват по-скоро липса на ефект в препоръчаните стойности.

Как започна драмата Raspberry Ketone ”малинови кетони чудо за отслабване”

Шоуто на доктор ОзНа първо място, не съществуват чудеса за  изгаряне на мазнини и подобно твърдение е абсолютно невярно. В предаване на д-р Мехмет Оз госта Лиза Лин (фитнес инструктор) представя малиновите кетони  като:  “# 1 чудо в бутилка, за  изгаряне на мазнините” . Въпросната дама продава хранителни добавки с малинови кетони на своя сайт и злощастният епизод е очевидна реклама на продукт. Всеки лекар знае, че при изгарянето на мазнините чудеса не съществуват и подобно изявление е безотговорно и вредно за общественото здраве. За съжаление, този епизод на шоуто на доктор Оз стана повод за прахосването на  милиони долари от отчаяни потребителите, които търсят едно въображаемо “чудо за изгаряне на мазнини.”

Малиновите кетони се превърнаха в златна кокошка за стотици търгаши и още по-лошо вълната беше яхната от организираната интернет мафия, която след тежките санкции в Сащ и тоталната забрана за функциониране, успешно се намести в Европа и в настоящият момент експлоатира десетки сайтове, имитиращи здравни или информационни медии, в които супер новината е “чудото малинови кетони”, след което потребителя е насочен към анонимен сайт за поръчки, в който дори обещават да ви върнат парите, ако не отслабнете, а вие дори не знаете на кой сте платили. И така една може би безобидна скрита реклама се превърна в огромна драма за милиони потребители по света.

Епидемия от затлъстяване и произтичащитите от това здравословни проблеми ни правят склонни  да опитаме почти всичко за отслабване. Тази отчаяна борба със затлъстяването ни прави изключително  уязвими по отношение на новите чудотворни хапчета за отслабване, още повече когато многократно сме били разочаровани от познатите до момента. Абсурдността на твърденията за това “ново чудо” за отслабване се крие зад убедително съдържание на предаването, което е постигнато в най-голяма степен чрез твърдението на фитнес инструкторката и търговец на малинови кетони за наличието на сериозни научни доказателства.

По време на шоуто, д-р Оз  пита своя гост Лиза Лин, “Как разбра за тях и защо мислиш, че са толкова ценни (става въпрос за малинови кетони)?” Тя категорично отговаря:  “Научни изследвания… Изследвания и пак Изследвания “   След което подчертава тяхната  здравословност, безопасност и забележителна ефикасност, като ражда един невероятен шедьовър на “научната мисъл”, а именно: “ Мисля, че са наистина ценни, защото кетоните са от малини. Здравословни са! Нямат странични ефекти и  помагат на тялото да изгаря мазнините. Не само това. Те се просмукват във вътрешността на клетките и изгарят мазнините по-лесно”.   Шокиращо, д-р Оз се съгласява с  налудничавите твърдения.

Малинови кетони (Raspberry Ketone)-Изследвания… Изследвания… Изследвания !

Това вече звучи много…много.. убедително. И така, какви са тези  изследвания на малинови кетони, доказващи връзката с  отслабването? Колкото и шокиращо да звучи, на практика никакви. Целия научен съпорт гръмко оповестен от фитнес инструкторката са две малки, не ослепени (не контролирани за пристрастие) изследвания с мишки и по-точно с 6 мъжки мишки, без ефектите да са изследвани при женски мишки  (първото изследване).

За да разберете какъв е мащаба на абсурда, трябва да сте наясно, че подобен род изследвания независимо от  резултатите на същите не могат да служат като научно доказателство и по никакъв начин не могат да аргументират здравни или функционални претенции на тестваната съставка. Подобни изследвания служат като пилотен тест за дадена съставка, който тест има за цел да определи дали би имало смисъл от следващи по-сериозни изследвания, включително с хора.

Всъщност резултатите от тези изследвания са толкова неубедителни,  че във времето когато науката трескаво търси ефективно средство за контрол на тегло и, вече 8 години тези резултати не са дали повод за последващи, по-надеждни тестове, никой сериозен учен или организация не е обърнала внимание на това “ново чудо”.

Какво  показват въпросните изследвания? Първото изследване1 е от 2005 г. Малинови кетони са давани на мишки, които са били подложени на диета с високо съдържание на мазнини  в продължение на няколко седмици. Мишките са разделени в различни групи, всяка е получавала едни и същи калории, но различни количества  малинови кетони (0,5%, 1% или 2%). Диетите са с около 40% мазнини във всяка група.

Изследователите отбелязват, че малинови кетони – между 1% и 2% от общите калории – води до по-малко  наддаване на телесно тегло и натрупване на мазнини в черния дроб след 10 седмици на употреба, в сравнение с мишки, които са били хранени само с високо съдържание на мазнини без малинови кетони. Като е важно да се отбележи, че разликите не са статистически значими. И сега най-важното което не се споменава никъде, количеството от  0,5% до 2% от приема на храна, давано на мишките, е еквивалентно на човешка доза от хиляди мг дневно – много по-високи от препоръчаните 100-200 мг  в шоуто.

Второто проучване2 е публикувано през 2010г.  Учените констатират, че малиновите кетони намаляват наддаването на тегло  при мишки, които са били хранени с високо съдържание на мазнини. Изследователите също така отбелязват, че малиновите кетони увеличават нивата на адипонектин- хормон, произвеждан от мастните клетки. Адипонектинът е хормон с доказани ползи по отношение на отслабването и метаболитното здраве, последните години този хормон е съществена медицинска цел за учените. Показната демонстрация на доктор Оз с поставените в азот балони бе направена във връзка точно с адипонектина, но ако се върнем пак на изследването, няма статистически значими показани разлики в нивото на хормона, още по-малко би могло да се твърди, че малиновите кетони имат каквото ида било действие върху производството на адипонектин при хората.

Съществува и друго ранно, доста по-мащабно проучване3 при плъхове (мъжки и женски), което изследва  потенциалната токсичност на малинови кетони, както и ефекта върху телесното тегло на плъховете с дози до 100 мг / кг, 238 пъти по-голяма от препоръчаната доза за хора или 0.01% от телесното тегло. Изследователите констатират пълна липса на ефект върху теглото на изследваните гризачи. За сравнение ефекта който е установен в изследването от 2005г е постигнат с доза  4761 пъти по-голяма от очаквания прием при хората.

Безопасни ли са добавките с малинови кетони?

Не е ясно! Просто няма проведени тестове с хора, които по безусловен начин да гарантират това .В първото изследване се отбелязва, че малиновите кетони имат сходна структура със Синефрин. Това от своя страна може да е повод за  повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане, което може да е опасно за много хора. Тук трябва да се обърне внимание, че повечето добавки с малинови кетони за отслабване съдържат и синтетичен кофеин, което е прекомерно натрупване на изкуствени стимуланти с потенциални опасни последствия.

В действителност през 1965 г  FDA (щатската агенция по храни и лекарства) дава GRAS статут за обща безопасност на малиновите кетони в качеството им на суровина, добавяна в храните и козметиката в малки количества. Едва ли през 65 година на някого би му минало през ума, че в наши дни потребителите ще бъдат насърчавани да приемат този синтетичен ароматизатор или овкусител в многократно по-високи дози от тези прилагани в технологичната практика към момента. В този смисъл GRAS статута на малиновите кетони от 1965 не би могъл да гарантира безопасност като се има в  предвид огромните препоръчани дози от 200 мг, които пък от своя страна са изключително малки според изследването от 20051  отнесено към човешки еквивалент.

Шоуто обсъжда непрактичността да се  консумират малини, за да се набавят малинови кетони, но пропуска да спомене, че  тези “естествени” малинови кетони  са синтетични, произведени в лаборатория, чрез употребата на ацетон и не са от малини. На гостите също така се споменават някои невероятни резултати за отслабване. Разбира се има уловка- на края на епизода др. Оз прави закономерен и категоричен отказ от отговорност- „да не се използва като вълшебно хапче“. Става ясно, че вълшебното хапче не било чудо, за да има резултат трябвало и диета и упражнения . Но изолираната фраза на фона на добре структурираното внушение  не намалява  въздействие на абсурдните твърдения, които дадоха повод на хиляди безкруполни търговци да натрупат състояния за сметка на доверчивите потребители.

От малини ли е съставката малинови кетони (Raspberry Ketone)?

Не,  не и тези в хранителните добавки за отслабване! Въпреки умозаключението на Лиза Лин : “ Мисля, че са наистина ценни, защото кетоните са от малини.“, малиновите кетони, които се влагат в хранителните добавки, нямат нищо общо с малините като плод. Натуралната суровина „малинови кетони“  извлечена от малини е една от най-скъпите съставки използвани в хранителна и козметичната индустрия, ако не и най-скъпата. Цената на един килограм достига до 20 0004 (двадесет хиляди) щатски долара  и ако приемем, че една опаковка хранителна добавка съдържа 10 гр. (100 капсули по 100 милиграма) то себестойността на този продукт би била не по-малко от 200 щатски долара без печалба и др. Ето защо достигащите до клиентите малинови кетони под формата на хранителни добавки са синтезирани в лаборатория, чрез няколко химични процеса5,6. Цената на синтетичната съставка е изключително евтина и е в пълна противоположност на натуралната, а именно 10 -20 долара за килограм. Много търговци подвеждат потребителите с твърденията, че поради сезонността на малините и сложното и нерентабилно извличане на малинови кетони от тях, продуктите им могат да се изчерпат. Истината е че тези добавки и наличието им на пазара е свързано единствено с производствените възможности най-често на китайските лаборатории, а както всички знаем тези възможности са почти неограничени.

В заключение

Малинови кетони-фабрика за париБезспорно малиновите кетони са феномен, но не медицински, а  търговски. Изумително е как нещо за което липсват дори и в малка степен надеждни доказателства че би помогнало за отслабване, се превърна в “ # 1 чудо в бутилка, за  изгаряне на мазнините” . Основното оръжие за продажби на тази добавка е внушението за мащабен научен съпорт. Парадоксално е, че двете  нищожни изследвания с мишки по-скоро демонстрират посредствени резултати, но така или иначе хората не са гризачи и подобни аналогии са абсолютно неморални и в крайна сметка са в противоречие на регулаторните изисквания за защита на потребителя.

Вълшебното действие и уникалните резултати на малиновите кетони са единствено в сайтовете на търговците и дежурните им словоблудства във форумите. Обоснованата и аргументирана информация против тази съставка е в пъти повече, но на много потребители все още им се иска да намерят магическия ключ за контрол на теглото и са готови безусловно да вярват на безскрупулни търгаши, които щедро им го обещават. Самото предаване на др. Мехмед Оз стана предмет на огромно възмущение и брутална критика от редица водещи, световни експерти  (лекари и специалисти по хранене).

Това значи ли че всички които продават малинови кетони са маскари? Не разбира се, в крайна сметка смисъла на търговията е да задоволява търсенето на клиентите. Проблемът е в аргументацията, която провокира търсенето, иначе казано в измамните, подвеждащи и не на последно място незаконни търговските послания, които се отправят към клиентите по отношение на тези продукти. Полуидиотските твърдения на една фитнес инструкторка за продукт който има аналогична доказателствена стойност за евентуални ползи колкото и чешмяната водя (тя поне е доказано безопасна), се превърнаха в потребителска трагедия, само защото  нагли печалбари безотговорно подвеждат потребителите с абсолютно неверни, а и опасни послания.

И накрая да отговорим на въпроса: Ще предложим ли продукт ” Малинови кетони” на пазара? Въпреки настаналата лудост и спекулативната норма на печалба, които безспорно изкушават- отговора е  Не, поне докато не се появят надеждни научни доказателства за ефективност и безопасност на малиновите кетони.

Позоваване към статията

1.Anti-obese action of raspberry ketone.-2005 May 27;77(2):194-204. Epub 2005 Feb 25.

2.Raspberry ketone increases both lipolysis and fatty acid oxidation in 3T3-L1 adipocytes-2010 Oct;76(15):1654-8. doi: 10.1055/s-0030-1249860. Epub 2010 Apr 27

3. Gaunt, I.F.; Sharratt, M.; Colley, J.; Lansdown, A.B.G.; Grasso, P. (1970). „Acute and short-term toxicity of p-hydroxybenzyl acetone in rats“. Food and Cosmetics Toxicology 8 (4): 349–58.doi:10.1016/S0015-6264(70)80388-1. PMID 5489397.

4.Wikipedia: Raspberry ketone/Uses: http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_ketone#cite_note-9

5.Tateiwa, Jun-Ichi; Horiuchi, Hiroki; Hashimoto, Keiji; Yamauchi, Takayoshi; Uemura, Sakae (1994). „Cation-Exchanged Montmorillonite-Catalyzed Facile Friedel-Crafts Alkylation of Hydroxy and Methoxy Aromatics with 4-Hydroxybutan-2-one to Produce Raspberry Ketone and Some Pharmaceutically Active Compounds“. The Journal of Organic Chemistry 59 (20): 5901–4.doi:10.1021/jo00099a017.

6.Smith, Leverett R. (1996). „Rheosmin (‘Raspberry Ketone’) and Zingerone, and Their Preparation by Crossed Aldol-Catalytic Hydrogenation Sequences“. The Chemical Educator 1 (3): 1–18.doi:10.1007/s00897960034a.


9 Коментари

 1. Verka

  Благодаря ви, че Ви има!

 2. Stefka Velkova

  Сърдечно Ви благодаря за тази статия! Надявам повече хора да я прочетат, за да не станат жертва на това безумие „МАЛИНОВИ КЕТОНИ“

 3. Нерева

  За мой голям срам и аз бях от питащите за малинови кетони. Адмирации за тази статия, чест ви прави, че търговска фирма изнася такава информация, вместо да се възползва от заблудата на хората.

 4. Petja

  Не знам дали е вярно всичко това, но е факт, че аз свалих именно с малинови кетони 6 кг. за 1 месец.

 5. Надежда 66

  Определено и категорично статията е вярна, не само не свалих и грам, но и качих 2кг. подобна е ситуацията с две приятелки с които дружно се подведохме, жалко че не попаднах по-рано на написаното по-горе. И определено не вярвам, че някой е отслабвал с малинови кетони та амоли с 6кг на месец.

 6. Отворко

  Поредната измама за наивници.Много ще се учудя ако си видя коментара публикуван…

 7. Олга

  Изглежда,че аз съм от жертвите!
  Лятото на 2012 година ми предстоеше спешна операция по повод скъсан менискус.Реших,че не е зле да корегирам теглото си,което рязко се покачваше поради намалена подвижност.Закупих Акай Бери.Съвсем отговорно заявявам,че получих много добър ефект.Свалих близо 12 килограма,оперирах се в клиниката в Дианабат и много бързо се възстанових.Пролетта на 2013г.реших да продължа битката с теглото,но за съжаление бях изгубила координатите на фирмата.Докато търсех в интернет попаднах на филмчето с Др.Оз и рекламата която обещаваше едва ли не 100% ефект.Събрах си парички,поръчах и започнах да приемам Малиновите кетони.Получих обрив,реших,че са пролетни проблеми. След кратка пауза отново започнах да ги пия и освен повторен обрив от тъмно червени на цвят пъпки стигнах до тежка хипертонична криза от която две седмици не можах да изплувам.Наложи се консултация с кардиолог и невролог.Гаденето е брутално и немога да твърдя,че е подтиснало апетита ми,то просто ме убива в комбинация със силното главоболие.Половината от капсулите са в наличност,ако има още балами като мен,подарявам ги.Съжалявам само за едно в момента немога да си поръчам Акай Бери по финансови причини,но поне знам че ми помагат и един хубав ден когато съпругът ми започне да получава заплата,аз ще си ги поръчам и ще успея започнатото миналото лято.Благодаря на хората написали и публикували статията.Ако не я бях прочела,щях да направя още един опит да допия Малиновите кетони поради бедняшка простотия/пени се,не пени се ше го ручаме-пари смо давали за него/.С приятелски поздрав,Олга!!

 8. Митака

  Здравейте!
  На 01.05.2013г. изтече срока на 90 дневната ми диета (което по-скоро е хранителен режим), от което свалих 15 кг. като искам да си призная, че не бях „светец“ и не я изпълнявах на 100% (дори се напих 3-4 пъти за което не се гордея!!!).След тази дата качих около 3 кг., тъй като започнаха дните на много ядене и пиене и аз „не останах назад“ и се „разцепих“ от пукница! Не искам да кажа, че това е йо-йо ефект, тъй като всичко зависи от човека. Мисля да сваля още 7-10кг. и реших да си поръчам от „малиновите кетони“, защото не исках да повтарям до скорошния чанч, но сега със сигурност няма да си ги поръчам – благодаря на създателите на статията! Ще се придържам към принципите на изпробваното от мен преди и от което видях, че има огромен ефект ( дават се от 18 до 25 кг. отслабване за целия период при точно спазване на диетата!) най-важното е до обяд плодове (еднообразни – без да се смесва напр. ябълка и портокал), вечерята да е по-малко от обяда и да не е по-късно от 20.00 ч.да не се злоупотребява с алкохол и колкото можете по-вече вода да се пие! Успехът е гарантиран на 200%.

 9. Ема

  И аз станах жертва на женската суета за бързо отслабване.Закупих си от аптека въпросните Малинови кетони, пих ги 16 дни без да сваля и грам, а в резултат получих страхотно сърцебиене и стягане в областта на шията. Оказа се, че имам и отклонения в стойностите на Хормона TSH. Всеки сам да вземе решението си, но аз споделям собствен горчив опит.Бъдете здрави и…Мъдри!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 + 1 =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Free PageRank Checker