Какво е инсулинова резистентност

Инсулинова резистентност е състояние, при което тялото произвежда инсулин, но не го използва правилно. Инсулинa e хормон който се произвежда от панкреаса и помага на организма да преобразува глюкозата в енергия. Глюкозата е форма на захар, която е основен източник на енергия за човешкия организъм.

Храносмилателната система на организма  разгражда храната в глюкоза, която след това пътува с кръвта до клетките в цялото тяло. Глюкоза в кръвта се нарича кръвната захар. Тъй като нивото на кръвната захар се покачва след хранене, панкреасът отделя инсулин, за да помогне на клетките да използват  глюкозата.
Когато хората имат инсулинова резистентност, мускулите, мазнините и чернодробните клетки не реагират правилно на инсулина.  В резултат на това, телата им се нуждаят от повече инсулин, за да помогне на глюкозата да навлезе в клетките. Панкреаса се опитва да се справи с това растящо търсене на инсулина, като произвежда повече. В крайна сметка, панкреасът не успява да се справи с нуждата на организма от инсулин. Излишната глюкоза се натрупва в кръвта, подготвяйки сцената за диабет.  Хора с инсулинова резистентност (подобна на лептиновата резистентност) имат високи нива на глюкоза и инсулин, циркулиращи в кръвта  в едно и същото време.
Инсулиновата резистентност увеличава шанса от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Запознаването с инсулинова резистентност е първата стъпка към промени в начина на живот и взимане на адекватни мерки, които могат да помогнат за предотвратяването на диабет и други здравословни проблеми.

Какви са причините за инсулинова резистентност?

Учените са идентифицирали специфични гени, които правят хората предразположени  да развият инсулинова резистентност и диабет. Наднорменото тегло и липса на физическа активност също допринасят за инсулинова резистентност.
При много хора с инсулинова резистентност и високи стойности на кръвната захар често са на лице и други съпътстващи условия, които повишават риска от развитие на диабет тип 2 , увреждане на сърцето и кръвоносните съдове или на кратко казано завишен риск от  сърдечно-съдови заболявания. Тези условия включват наднорменото тегло затлъстяване около талията, високо кръвно налягане и завишени нива на холестерол и триглицериди в кръвта. Съвкупност на  някои от тези проблеми се нарича метаболитен синдром или синдром на инсулинова резистентност, също и синдром  X.

Какви са симптомите на инсулинова резистентност? 

Инсулиновата резистентност и пред-диабетаТова състояние е факт, когато нивото на кръвната захар е по-високо от нормалното, но не е достатъчно високо, за да се диагностицира като диабет.  обикновено нямат симптоми. Хората могат да имат едното или и двете условия в продължение на няколко години, без да забележи нищо. Хората с тежка форма на инсулинова резистентност може да има тъмни петна по кожата, обикновено на задната част на врата. Понякога пациентите имат тъмен пръстен около врата си. Други възможни места за тъмни петна включват лактите, коленете и подмишниците. Това състояние се нарича Акантозис нигриканс.

Как се диагностицира инсулинова резистентност и пред-диабет ?

Използват се кръвни тестове, за да се определи дали едно лице има пред-диабет, но обикновено те не са тест за инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност може да бъде оценена, чрез измерване на нивото на инсулин в кръвта.  Ако тестовете са показали пред-диабет или метаболитен синдром то инсулинова резистентност  най-вероятно е налице.

Може ли да се противодейства на инсулиновата резистентност  ?

Да. Физическата активност и загубата на тегло помагат на организма да реагира по-добре на инсулина. Загуба на тегло ,  повишената физическа активност, редуциране на стреса при хората с инсулинова резистентност или пред-диабет помагат да се избегне развитието на диабет тип 2.
Програма за превенция на диабета (DPP) и други големи проучвания са показали, че хората с пред-диабет често могат да предотвратят появата на диабет, ако дори малко намалят теглото си, чрез намаляване на приема на мазнини и калории и увеличаване на физическата активност (например ходене 30 минути на ден 5 дни в седмицата). Загубата само на 5 до 7% от телесното тегло, предотвратява или намалява риска от  диабет с близо 60%.

Amazon PowerMax-клинично доказани решения против инсулинова резистентност

Все още повечето потребители (съвсем погрешно) разглеждат   наднорменото тегло като чисто естетически проблем. Всъщност бедата не са отеснелите дрехи, а сериозният риск за здравето и потенциалната опасност от  метаболитен синдром , който в днешни дни е причина за смъртност повече от всяко друго заболяване. В този смисъл серия „Отслабване“е истинска революция  със своята комплексна клинично доказана здравословна мощ по отношение на метаболитното здраве, включително: намаляване на теглото и затлъстяването от централен тип, регулиране на холестерола, регулиране на кръвната захар, намаляване на триглицеридите, намаляване на възпалението, инхибиране на ежедневния стрес оптимизиране на инсулиновия и лептиновия отговор. Научете повече за продуктите…


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 + 4 =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Free PageRank Checker